Recept: Kerst Chocolade Taart
Deze feestelijke kersttaart combineert de warme smaken van ontbijtkoek met rijke chocolade. Het is een perfecte traktatie voor de feestdagen!
Ingrediënten
Voor de taart:
– 200 g pure chocolade (minstens 70% cacao), fijngehakt
– 200 g boter, in blokjes
– 200 g bruine basterdsuiker
– 4 eieren
– 150 g bloem
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– 1/2 tl gemberpoeder
– 1/2 tl gemalen kruidnagel
– 1/2 tl nootmuskaat
– Snufje zout
Voor de ganache:
– 150 g pure chocolade, fijngehakt
– 150 ml slagroom
– 1 el honing
– 1 tl vanille-extract
Voor de decoratie:
– Poedersuiker voor bestuiven
– Ontbijtkoekkoekjes (huisjes, sterretjes, kerstbomen)
– Eventueel: rode bessen, takjes rozemarijn voor een feestelijke touch
Instructies
1. Voorverwarmen en voorbereiden:
– Verwarm de oven voor op 180°C (160°C hetelucht). Vet een springvorm (24 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Taartbeslag maken:
– Smelt de chocolade samen met de boter in een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie). Roer regelmatig tot het een glad mengsel is. Laat even afkoelen.
– Klop ondertussen de eieren met de bruine suiker in een grote kom tot het mengsel luchtig en licht van kleur is (ongeveer 5 minuten).
– Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, nootmuskaat en zout boven de kom met het eiermengsel. Spatel voorzichtig door elkaar.
– Voeg het gesmolten chocolademengsel toe en roer totdat het beslag egaal is.
3. Bakken:
– Giet het beslag in de voorbereide springvorm en bak de taart 30-35 minuten, of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.
– Laat de taart volledig afkoelen in de vorm.
4. Ganache maken:
– Verwarm de slagroom in een steelpannetje tot het bijna kookt. Haal van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade toe. Laat een minuut staan en roer dan tot een gladde ganache.
– Voeg de honing en het vanille-extract toe voor extra smaak. Laat iets afkoelen zodat de ganache wat steviger wordt.
5. Samenstellen en decoreren:
– Haal de afgekoelde taart uit de springvorm en leg hem op een serveerschaal.
– Giet de ganache over de taart en strijk glad met een spatel.
– Decoreer de taart met ontbijtkoekkoekjes, bestuif lichtjes met poedersuiker voor een sneeuweffect, en voeg optioneel rode bessen en takjes rozemarijn toe voor extra kerstsfeer.
Tips:
Variatie: Voeg gehakte noten of stukjes gekonfijte gember toe aan het beslag voor een extra feestelijke twist.
Ontbijtkoekkoekjes: Maak zelf peperkoekkoekjes of gebruik kant-en-klare koekjes voor de decoratie.
Kijk ook eens bij onze andere heerlijke recepten.
Geniet van deze heerlijke kerst chocolade taart!
Heb je deze heerlijke chocolade taart gemaakt tag ons dan op onze socialmediakanalen