Do’s en Don’ts
Sparen voor je kinderen is een waardevolle manier om hen een financiële voorsprong te geven voor de toekomst. Het kan helpen bij hun studie, eerste woning of zelfs om een buffer op te bouwen. Maar hoe pak je dit slim aan zonder zelf klem te komen zitten? Wat moet je vooral wel doen en wat vooral niet. Hier zijn de do’s en don’ts voor budgetvriendelijk sparen voor je kinderen.
Do’s
Begin vroeg met sparen
Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een mooi bedrag op te bouwen. Dankzij rente-op-rente-effect kan zelfs een klein bedrag flink groeien. Open bijvoorbeeld een kinderspaarrekening zodra je kind geboren is en zet hier elke maand een klein bedrag op.
Automatiseer je spaargedrag
Zet een vast bedrag opzij, bijvoorbeeld bij elke kinderbijslag, als je die mogelijkheid hebt. Door automatisch elke maand een klein bedrag te storten, voorkom je dat je het vergeet. Bovendien voelt het minder zwaar om iedere maand een klein bedrag te missen.
Maak gebruik van belastingvoordelen
In sommige gevallen kun je fiscaal voordeel behalen door te sparen of beleggen voor je kinderen. Check wat voor jou van toepassing is en benut deze voordelen optimaal. Denk hierbij aan belastingvrije schenkingen of gunstige kinderrekeningen.
Denk aan een beleggingsrekening
Als je op lange termijn spaart, kan beleggen interessanter zijn dan een gewone spaarrekening. Op de lange termijn levert beleggen vaak meer rendement op dan de rente op een spaarrekening. Kies echter voor een risicomijdende strategie als je het geld binnen 10-15 jaar nodig hebt. Let wel op met beleggen, hier zijn altijd risico’s aan verbonden.
Leer je kinderen sparen
Sparen is niet alleen voor de toekomst, maar ook een belangrijk levensles. Leer je kinderen van jongs af aan hoe sparen werkt. Bijvoorbeeld door een spaarpot te gebruiken, of samen te beslissen waar ze hun zakgeld aan uitgeven en wat ze bewaren.
Wij zelf laten de kinderen gebruik maken van twee spaarpotten. één voor de lange termijn en een voor de korte termijn. Dat betekent bij ons, dat alles wat ze krijgen (ook verjaardagsgeld) precies door de helft wordt gesplitst. Zo gaat de ene helft in de ene spaarpot en de andere helft in de andere spaarpot.
Ze mogen dit zelf in hun spaarpotten verdelen zodat ze ook zien wat ze sparen. De korte termijn spaarpot is voor alles wat ze nu willen dus dat kan speelgoed, snoep of iets anders zijn. Dat mogen ze helemaal zelf weten en op is op. De lange termijn spaarpot is voor de grotere dingen. Iets wat ze echt graag willen hebben bijvoorbeeld een tablet, een fiets een e-reader noem het maar op. Ze sparen hier dus echt zelf voor. Zo leren ze dat het belangrijk is om altijd geld acher de hand te hebben voor (belangrijke) grote uitgaven.
Don’ts
Vergeet je eigen financiële situatie niet
Het is heel nobel om voor je kinderen te sparen, maar vergeet niet dat jouw eigen financiële gezondheid voorop moet staan. Zorg eerst dat je voldoende spaargeld hebt voor noodgevallen, aflossen van schulden, en een pensioenplan voordat je grote bedragen voor je kinderen opzij zet.
Zet niet alles op één spaarrekening
Het is verleidelijk om alles op een reguliere spaarrekening te zetten, maar met de lage rentes van tegenwoordig is dat vaak niet de slimste keuze. Kijk ook naar alternatieven zoals kinderbeleggingsrekeningen of spaarverzekeringen. Diversificatie kan helpen je spaargeld beter te laten groeien.
Spaar niet alleen voor studiekosten
Veel ouders denken automatisch aan studiekosten, maar het is verstandig om ook breder te denken. Sparen voor andere grote levensuitgaven, zoals een rijbewijs, uitzet voor een huis, of een reis, kan minstens zo belangrijk zijn.
Geen onrealistische verwachtingen hebben
Verwacht geen gigantische rendementen of wonderen van een spaarrekening of beleggingsfonds. Houd het realistisch en kies voor financiële producten die bij jouw situatie passen, in plaats van te hopen op hoge winsten die onrealistisch zijn.
Vermijd hoge kosten
Sommige spaar- of beleggingsproducten hebben verborgen kosten die flink kunnen oplopen. Let daarom goed op eventuele beheerskosten, administratiekosten of kosten bij opname van het geld. Kies bij voorkeur voor een goedkope, transparante optie.
Budgetvriendelijk sparen: een balans vinden
Sparen voor je kinderen kan veel opleveren, maar het moet wel in balans blijven met je eigen financiën. Met kleine, regelmatige stortingen kun je zonder grote offers toch een mooi bedrag bij elkaar krijgen. Vergeet niet om ook te blijven genieten van het heden. Uiteindelijk draait het om de balans tussen nu leven en de toekomst plannen.